вторник, 1 май 2012 г.

Панорами

Здравейте

Дълго време се чудех какво да пиша в този блог. Тези дни реших да се пробвам да направя HDR панорама и реших, че трябва да ви разкажа какво се случи.

Грабнах си фотоапарата и статива и отидох в парка да направя снимките. Ползвах AEB функцията на фотоапарата за да направя по 3 експозиции на всеки кадър - -1EV, 0EV и +1EV, като записвах изображенията в Raw формат за да запазя максимална цветна дълбочина. Но преди да направя HDR панорама, сглобих една обикновена панорама само със снимките от хоризонта и ето какво се получи:


За да проявя Raw файловете използвах софтуера Rawstudio, а за сглобяването на панорамата използвах програмата Hugin.

Първоначално експортирах нормалната експозиция 0EV (1/30, f11) като Tiff файл, с 16 бита цвят и без компресия  на изображението. Rawstudio се ориентира добре от Exif информацията в Raw файловете за параметрите на камерата и обектива, който използвах ( китовият обектив на Canon - EF 18-55 ). При 18мм фокусно разстояние ми трябваха 8 снимки по екваториалната ос за да завъртя пълна 360 градуса панорама. Използвах асистента на Hugin за да сглобя панорамата от проявените Tiff изображения.

Изпробвах техниката и върху стари снимки за панорами, които бях снимал преди години, но те са правени в JPEG формат.

Връх Мальовица, circa 2010:


Толкова от мен за днес. Следващият път ще ви разкажа какво се получи с HDR панорамите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар